Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/sofiessofa.dk/public_html/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77
Sensitiv til fest #1 Hvorfor er det krævende? - Sofies Sofa

Som kronisk syg og særligt sensitiv er det ofte en stor udfordring at deltage i diverse sociale sammenhænge som fester og andet. I lang tid var det eneste, jeg gjorde at gå i kirke om søndagen og bare sidde for mig selv og ikke snakke med nogen, mens mand og barn var sociale og aktive. Det var meget vigtigt for mig, at komme og få et åndeligt vindpust og være en del af fællesskabet – om end en passiv del. Jeg var stadig en ligeværdig del af “familien”, selvom jeg havde intet at komme med andet end tårer, udmattelse, smerte og behov. Det var svært, men godt. Alle er velkomne, som de er og uanset, hvad man har at byde ind med. Det gælder også mig. Sådan er det også med fester og andre sociale sammenhænge og familietamtam – håber jeg.

Alle tre til niecens/kusinens føsda. Dejligt at kunne være med alle tre!

Jeg elsker at snakke, men er ikke til smalltalk

Nå men det her med sociale sammenkomster og minglesituationer med mange mennesker på en gang kan være ret overvældende. Jeg bliver som sensitiv hurtigt overstimuleret og rundforvirret. Jeg er i virkeligheden et ret socialt og relationelt menneske. Jeg elsker, at snakke med folk og connecte med andre på et dybere plan. Jeg er bare på ingen måde til smalltalk og skal bruge en masse tid på at bearbejde alle de mange indtryk og interaktioner.

Alt går ind og kræver energi og bearbejdelse

Som sensitiv, opfanger jeg mange detaljer både ift. lyde, lugte, det jeg ser med øjnene og opfanger med mine stemningsantenner. De der antenner er skarpe ift. alle følelser og stemninger i rummet og dem, der er i det. Dvs. jeg kan måske fornemme, hvis nogen er uvenner, kede af det, nervøse eller bare kæmper med et eller andet og/eller ikke har det helt godt. Jeg kan også mærke de mere opmuntrende ting, som at nogen er begejstrede, måske forelskede, glade – ja i feststemning.

Det er altså ikke kun de negative ting, der går ind. Men – uanset om det er positivt eller negativt, så kræver det altså bearbejdelse og energi. Som sensitiv opnår man derfor også hurtigere et mætningspunkt end mindre sensitive, fordi man tager langt flere detaljer ind og bearbejder dem dybere. Det er så vigtigt, at lytte til sig selv og sin krop, og at respektere ens egne grænser og behov – både som sensitiv og kronisk syg.

Hvad med dig?

Er du også sensitiv eller introvert og bliver hurtigt overvældet af indtryk?  Lever du med helbredsmæssige udfordringer, som du er nødt til at tage hensyn til? Har du svært ved at lytte til dig selv, dine egne behov og respektere det hele? Måske prøver du, at klare og gøre ligeså meget, som det ser ud til at alle kan og gør. Måske har du svært ved at gå glip af ting, men bliver samtidig slået helt ud bagefter. Det er i hvert fald ting, som jeg kender til…

Så hvad gør man så?

Jeg har samlet forskellige tips op hist og pist og gjort mig masser af erfaringer både gode og besværlige. Dem vil jeg dele med dig i næste indlæg: “13 tips til sensitive – Sensitiv til fest #2“. Glæd dig. Det er good stuff!

Find mere om særlig sensitivitet og links til tests og andet i Særlig sensitivitet – Velkommen i sofaen.

Manden og jeg til fest! Det er Niko – min svoger – der holder iPhonen. Det er SÅ fedt, at jeg nu kan den slags en gang imellem, hvis jeg altså husker at lytte til mig selv og min krop og tage den korrekte dosis medicin. Jeg øver mig stadig…

 

Author

1 Comment

  1. Pingback: 13 tips til sensitive - Sensitiv til fest #2 - Sofies Sofa

Write A Comment