Taknemmelighed er et emne og en praksis der popper op overalt omkring mig for tiden og det er megafedt!! Gudfældigt ville nogen måske sige😉 Der er bl.a. #tirsdagstaknemmelighed #taknemmelighveraften og for nylig talte min gode ven Simon i Roskilde Vineyard også om det i sin tale “Kunsten at være… taknemmelig”👌🏻

Man kan altid takke for noget

Det er ikke altid ligefor at føle sig taknemmelig. Min erfaring er dog, at man altid kan finde noget at takke for uanset, hvordan livet ser ud og i alle omstændigheder – også når man er udfordret af sygdom og andet. 

Når man lever et liv med kronisk sygdom og de udfordringer, der følger med eller andre svære ting, kan det være en udfordring måske at holde modet oppe og være positiv. At være taknemmelig og sige tak er ikke det samme som at lukke for kampen og sorgen og smerten etc. Det hele kan godt være der side om side. Min erfaring er, at man ikke behøver være positiv for at praktisere taknemmelighed. Det er et valg at sige tak for… ja hvad som helst. 

Det kan være alt fra tag over hovedet, mad på bordet, en seng at sove i, at bo i et land med fred, varm kakao, pelsdyr, en god ven, en ny dag, et kram, et smil fra en fremmed, inspiration og opmuntring og fællesskab fx på insta eller andre steder, chokolade, en tur på stranden, familie, en ledig parkeringsplads i myldretiden, en solnedgang, fuglesang, sex, årstiderne, børnelatter – you name it. Intet er for stort eller småt. 

Billederne i indlægget er fra flere forskellige ture ud i naturen – noget jeg er helt utroligt taknemmlig for! Hvilken skønhed og inspiration! Og jeg elsker at fange bare lidt af det fantastiske i billeder… TAK!👏🏻👌🏻

Sig tak til din krop – også selvom du er syg

Man kan også takke for sin krop og alle de der lemmer, der er en del af en. Også selvom man måske er kommet til at tale temmelig grimt til og om sig selv og sin krop. Så er det måske på tide at ændre spor og takke i stedet. Især hvis man er syg er det let at komme til at fordømme sin krop og det, der ikke fungerer, som det skal. Men kroppen gør sit allerbedste. Den kan ikke gøre for, at noget er i udu. Det er bare min mening😉 Tak fordi du kæmper for mig krop! 

Hvor retter du taknemmeligheden hen?

Jeg takker Gud og retter min taknemmelighed derhen. Jeg tror på, at alt godt kommer fra Gud, og at Gud giver mig det hele. Ja jeg tror, at alle små og store gaver i livet er fra Gud. Nogle gange kan de svære udfordringer også være en gave, tror jeg. Det vil jeg ikke gå ind i nu, men måske der kan være noget i også at takke for de svære ting. Bare noget jeg tygger lidt på…

Nå ja og så kan det da godt være, at jeg kan komme til at virke som en anden naiv jubelidiot, når jeg sådan render rundt og takker for blomster og andre – for nogles vedkommende – banale ting. Men ved ud hvad? Jeg vil altså hellere være en glad og taknemmelig jubelidiot end en bitter og utaknemmelig sur citron. Så kald mig bare naiv. Det er ok. Jeg skal ikke bevise noget overfor nogen. Hov endnu et sidespring… Men ja taknemmelighed skal da dyrkes og deles og opmuntres – ikke?

Herhjemme takker vi på forskellige måder

Herhjemme takker vi på alle mulige måder og tidspunkter. På et tidspunkt havde jeg en ambition om at indføre, at vi ved aftensmaden hver kunne dele tre ting, vi var taknemmelige for den dag. Det har jeg i den sidste tid forsøgt at få indført igen. Det er så udover, at vi faktisk takker Gud for vores mad og alle gode gaver i en remse eller en sang inden vi går i gang med at gafle maden indenbors. 

“Tak for maden. Tak for livet. Tak for alt, hvad du har givet.” 

Eller den korte på de der dage, du ved…

“Mat halleluja. Amen” 

(Nok en af verdens korteste “sange” fra hverdagsheltens svenske opvækst.)

Jeg kan også finde på bare at takke Gud indeni eller højt indimellem for noget, jeg bare lige kommer på.

Eller når Liva skal puttes og vi begge måske deler noget, vi var taknemmelige for den dag stort som småt og siger tak til Gud for det.

Det kommer ikke altid let for mig

Taknemmelighed kommer ikke nødvendigvis let for mig. Det er da også lettere, at takke for ting og sager, når livet er skønt, og man oplever medvind. Men som sagt tror jeg altid, der er noget at være taknemmelig for. Jeg tænker, at man ikke behøver føle sig glad og taknemmelig for at takke for noget. At det er et valg, man altid kan tage. Måske glæden og følelsen følger med som en bonus, når man vælger at gøre det – at takke. Det er i hvert fald min erfaring ofte. Og hvis ikke, så skader det i hvert fald ikke at sige tak.

Der er så mange ting, man kan sige om taknemmelighed. Jeg er glad og taknemmelig for, at der er så mange, der inspirerer mig i øjeblikket til at løfte blikket op over mine omstændigheder og se og takke for alt det, jeg har og får hele tiden. Jeg er da velsignet midt i alt🥰

Vil du også være med på taknemmelighedsbølgen? Vil du også opleve den glæde og frihed, der følger med at være taknemmelig i stedet for bitter?

Det er bare at gå i gang og sige tak😉 Jeg hepper på dig her fra sofaen og ønsker for dig – og for mig, at vi må kunne se alt det, vi har at være taknemmelige for. At vi må formå at fokusere på det og sige tak i alle livets årstider og under alle omstændigheder🙏🏻

Author

Write A Comment